Wie kent hem niet? De Aldi, misschien wel de meest succesvolle prijsvechter onder de supermarkten. En dat wereldwijd.
Dat was natuurlijk niet altijd zo – ook Aldi begon klein.
In 1913 om precies te zijn. In dat jaar opende Anna Albrecht, de moeder van oprichters Theo en Karl, haar winkel in het Duitse Essen.
Aldi, een afkorting voor Albrecht Diskont, wordt in 1948 overgenomen door haar zoons Theo en Karl. En de rest is eigenlijk geschiedenis: in 1954 telt Aldi 77 verkooppunten in heel (West)-Duitsland, sindsdien is de keten onstuimig gegroeid. Aldi heeft filialen in 18 landen, met in totaal zo’n 7.600 winkels.
In de VS is de keten bezig met een grootschalige herstructurering. Zo geeft Aldi om en nabij de 1,6 miljard euro uit om de bestaande winkels in een nieuw jasje te steken en geeft het nog eens 3 miljard euro uit om er de komende jaren nog 800 filialen bij te bouwen, zo bleek afgelopen woensdag.
Doel: de concurrentie aangaan met de Amerikaanse giganten Walmart en Kroger. Bij de Amerikaanse Aldi-filialen zal voortaan het accent liggen op verse, biologische, vegetarische en veganistische producten. Het is de bedoeling dat Adi in 2022 de op drie na grootste grootgrutter in de VS is - na Walmart en Kroger.
Aldi is momenteel vooral bekend van de lage prijzen en de karige no-nonsense winkelinrichting, die je ook in de ruim 500 Nederlandse filialen tegenkomt.
Een reden waarom de prijzen zo laag zijn is dat de meerderheid van het aanbod eigen merk is. Andere sleutels tot succes: geringe winkelomvang, krappe openingstijden, een verhuursysteem voor het winkelwagentje en een focus op efficiency om de kosten van arbeid minimaal te houden.
Kijk hier hoe Aldi uitgroeide van een kruidenierswinkeltje tot een wereldketen:
In 1913 opent Anna Albrecht haar kruidenierszaakje in het Duitse Essen.
Bron: Aldi
In 1948 nemen Albrechts zoons Karl en Theo de zaak over. Ze openen binnen korte tijd nog drie winkels in Duitsland en noemen ze Albrecht Diskont.
Albrecht Diskont wordt in 1962 afgekort tot Aldi.
In het midden van de jaren zestig komt het tot een breuk tussen Theo en Karl. Theo wil dat Aldi ook sigaretten verkoopt, maar Karl wil daar niets van weten. En dus verkopen de filialen van Theo in Noord-Duitsland wel sigaretten, en die van Karl in Zuid-Duitsland niet. Aldi Nord en Aldi Süd zijn daarmee een feit.
Bron: Washington Post
In 1968 telt Aldi Süd meer dan 200 filialen. Zowel Aldi Nord als Aldi Süd breiden uit naar het buitenland, alleen Aldi Süd breidt uit in de VS.
In Nederland is Aldi al 40 jaar een begrip. In 1973 opent het eerste filiaal van Aldi Nord er de deuren, net als in de VS gaat het sindsdien hard. Op dit moment telt Nederland ruim 500 winkels.
In 1979 koopt Aldi Nord de keten Trader Joe's op waarmee het merk Aldi een nóg steviger positie verwerft op de Amerikaanse markt. Nog steeds wordt Trader Joe's gerund door Aldi.
Bron: Slate